Tur til Varangerbotn og Karasjok
Den Samiske nasjonaldagen nærmer seg (6. Februar), så vi på Hot Arctic bestemte oss for å finne mere ut om Norge sin urbefolkning. Vi reiste tidlig om morgen, første stopp var det Samiske museet på Varangerbotn (Vuonnabahta) i Nesseby-Kommune. Der var det utstilling av tradisjonelle Samiske klær, og modeller som kunne danne ett bilde av hverdagen av en Same, helt fra de først ankom den Skandinaviske-halvøy til den moderne tiden. Turen gikk videre til Tana (Deatnu) der vi besøkte en Sølvsmed. Kvelden ble tilbrakt på Landbruksskolen i Tana, det var også der vi sov. 


 

Vi stod opp tidlig, spiste frokost og gjorde oss klare for å reise videre til Karasjok. I «Samehovedstaden» Karasjok så finner vi en viktig del av Samefolkets identitet: Sametinget. Sametinget er til for å sikre Samene sine rettigheter og det gir dem også en stemme i det politiske Norge. De har ikke utøvende makt, Men rådgivende makt har de. Så enhver sak i Stortinget som angår tradisjonelt samiske områder må først gjennom høring på Sametinget. Sametinget (Samediggi), har 39 representanter som representerer både tradisjonelle politiske parti som vi finner i Norge og egne lokalpartier. For å kunne stemme på Sametinget så må man bevise sin tilknytning til Samefolket. Og da blir man ført opp på en liste som gjør at man kan stemme (Hvert fjerde år). Det var mye å lære fra omvisningen på Sametinget, ting som mange av oss ikke visste.
 
Samene snakker forskjellige samiske-språk, Men det er ikke ett krav for å bli representant på Sametinget. På tinget så blir det snakket både Nord-Samisk, Lulesamisk, Sør-Samisk og Norsk. Så de fleste sakene blir tatt på Norsk faktisk, Men det er utstyr og tolker tilgjengelig hvis det skulle bli nødvendig. Sametinget huser også ett stort bibliotek med bøker på diverse samiske-språk, Norsk, Svensk, Finsk og Russisk.
Kvelden og natten ble tilbragt på Karasjok-camping, med kortspill, kakao og tv-titting etter en lang dag. På Torsdag dro vi på Det Samiske Nasjonalmuseet. Der så vi en film om tradisjonell måte å lage elvebåter på. Vi så også utstoppet reinsdyr, tradisjonell-lavvo og kofter. Etter det så reiste vi tilbake til Sør-Varanger gjennom deler av Nord-Finland. Vi kom tilbake med nye kunnskaper og minner. 


-Mats og Wiviann 
Comments

Popular posts from this blog

Tur til Nikkel og Zapoljarniy

Aksjon mot plast i havet! - Mats og Wiviann

Hot-Arctic i Narjan Mar!