Arctic Spirits - Wiviann og Mats

Tirsdag den 14. November dro vi på Hot Arctic til den største byen i Nord-Finland. Rovaniemi, en by kjent for julenissen og reinsdyr. For noen av oss så var det første gang i Finland, og for andre var byen kjent.I Rovaniemi skulle vi delta på en konferanse som heter «Arctic Spirits», som holdes hvert andre år. Dette året så var vi heldige at det var bare 8 timer fra Sør-Varanger. I Rovaniemi bodde på hostell, det er som ett slags internat smeltet sammen med hotell. Hostellet hadde fin beliggenhet.Etter at vi hadde sjekket inn på hostellet så dro vi på vitenskapsmuseet «Arktikum» der åpningen av konferansen foregikk. Det var diverse åpningsstaler,underholdning og etterpå ble det servert mat.

Finnene er stolte av landet sitt og i år er 100 år siden Finnene fikk sin uavhengighet. Vi menget oss med de som var der. 

 Dag nr 2 så startet alvoret, selve konferansen ble holdt i Lappia konferansehall. Og det var viktige nøkkelord som gikk igjen under hele oppholde på konferansen: «Bærekraftig utvikling, urbefolkning og klima». Og FN sine 17 bærekraftige utviklings mål, som fokuserer på å forbedre levekår, rettferdighet og helse.

Først så var det åpningstaler også var vi på ett foredrag som het sustainable development og lunch. Når lunsjen var ferdig så måttte vi jo gjøre det som mange andre som er på besøk i Roveniemi, Besøke selveste julenissen! Parken lå akkurat på polarsirkelen og solgte diverse suvenirer med jul og nissen i fokus. Vi tok også bilde med julenissen!

Etter litt aking og utforsking i Juleland så dro vi tilbake til konferansen.Det som var relevant for Hot Arctic er jo det med at de tar opp viktige temaer som urbefolkning, levevilkår i arktis og hvordan de skal takle fremtidlige utfordringer og journalisme i nordområdene.Konferansen var interessant og spennende. Vi lærte om hvilke utfordringer urbefolkningen hadde før i tiden og nå. Før i tiden så ble samene diskriminert ved at de ble frarøvet den samiske språk og kultur. Det har resultert i at den den eldre generasjonen (besteforeldre) ikke kunne snakke samisk til sine barn (foreldre), og dermed kan ikke de lære sine barn det. Men sametinget har kommet med en løsning,når det blir født ett nytt (samisk) barn så får barn og foreldre tilbud om å lære samisk. De kan også lære samisk av besteforeldrene til barnet fordi nå er det lovlig. Samene opplever fremdeles diskriminering i dag pga sitt opphav. Vi hørte også på lederen av det Samiske parliamentet i Finland holde en tale. 
Vi hørte også mye om hvorfor målene til FN var så viktige og hvor farlig det å være journalist kan være. Vi deltok også på en workshop der vi skulle jobbe i grupper for å løse en problemstilling gjennom brainstorming og post-it lapper der vi skrev ned disse ideene. Når det var ferdig så skulle enhver gruppe framføre dette.

På veien hjem så var det masse reinsdyr å se, og ett skikkelige lysshow på nattehimmelen (Nordlys). Liten pause i Ivalo. Når vi kom tilbake så var vi mette på nye opplevelser og steder...... For denne gangen!

- Mats og Wiviann


Comments

  1. Det var en interessant og kul tur på mange måter :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tur til Nikkel og Zapoljarniy

Aksjon mot plast i havet! - Mats og Wiviann

Hot-Arctic i Narjan Mar!