Eventyr i Petrozavodsk - Mats og WiviannRett etter frokost, Søndag den 15. Oktober dro vi på Hot Arctic på våres første store reise. Vi ble hentet av en hyggelig russisk sjåfør, fra skolen så gikk ferden videre til Murmansk. Vi stoppet innom ett kjent stoppested som heter Titovka. Der hadde de bakst, og diverse drikkevarer å tilby. Det var også ett minnesmerke og ett lite museum i en gammel vogn. Ett annet syn som ikke er normalt i Norge å se var løshunder, men de var ganske så harmløse. Vi gjorde ett forsøk på å ha små-presentasjoner på bussen på vei til Murmansk. b.la Litsa-elven, Zapolnyari og den nye tunnelen her oppe i nord. Når vi ankom Murmansk så var vi sultne og noen av oss hadde lyst til å handle litt matvarer til togturen (Som er på 19 timer). Vi gikk til Murmansk Mall som de backpackerne vi er, der var det mye som fristet og vi forsikret oss om at sult på toget ikke kom til å bli ett problem. Etter det ble det litt fast-food, alle virket fornøyde med det. Det var også litt kult å bruke bestillingsmaskinen der vi spiste. Etter å ha dyttet i oss mat og is, så viste det seg at faren til Alexandra kunne kjøre oss til tog - stasjonen med minibussen som han bruker i jobbsammenheng (Han driver med turisme). Når vi ankom toget så var det passkontroll (Vi hadde rundt fire passkontroller før vi kom til Murmansk), det var mange inntrykk og nye ting å oppleve for oss i gruppen som aldri hadde satt en fot i ett Russisk tog. Vi valgte den gode gamle «Russiske» stilen Platzkart (Åpne kupeer). På starten så gikk det litt tregt men etter noen timer så ble vi vandt til toglivet. 19 timer senere så var vi endelig i Petrozavodsk, selveste hovedstaden i den Russiske republikken Karelia. Der ble vi tatt godt imot av Yelena Rybalova og våres verter som består av elever fra hennes klasse. Vi hilste på våres verter og ble med dem hjem. Det ble oppmøte på skolen der, og det ble kaffe, te og tradisjonelle kaker. Folkesang og lære om Karelske folkedrakter.


På dag nr2 så var det sightseeing, der fikk vi se diverse statuer og historiske bygninger/minnemerker. Vi var innom ett museum og fikk se folkedrakter og diverse håndmalte ikoner. Våres gruppe dro tilbake til skolen hvor vi lærte om intervjuteknikker med journalist-studentene. Etter at vi hadde gjennomført noen intervjuer så var det Karelsk folkedans og musikk. Vi fikk også være med! Etter en travel og lærerik dag så dro vi alle tilbake til vertsfamiliene for litt tid med dem.På den tredje dagen så startet vi dagen med å besøke ett Karelsk bakeri, der hadde de mye godt å by på. Etter å ha spist oss mette der så gikk vi videre til det Karelske Nasjonalmuseet. Der var det mye å se å lære, det var imponerende mye! Vi dro videre til den Finsk-ugriske skolen der elever av Karelsk/finsk opphav (og andre folkegrupper) kunne lære seg om sin kultur og språk. Folk av Russisk opphav kunne også gå på denne skolen hvis de var interesserte i det. ( Vi utdyper oss mer om det temaet i dette innlegget: ) På kveldstid så dro vi på Russisk opera, for noen av oss i gruppen så var det første gangen de var på en slik forestilling. Det var fine kostymer og meget bra opptreden. Deretter var det hjem til vertene.


Den siste dagen så var det en del fritid, ettersom vi hadde pakket ferdig. Vi gikk i området der innsjøen er og fikk se det største utendørs treningsanlegget i Europa. Åpnet av selveste Vladimir Putin, så det måtte jo prøves ut. Og vi hadde det mye moro. Vi gikk videre til en kunstutstilling og fikk se mange vakre malerier. På togstasjonen så tok vi farvel med vertsfamiliene, Yelena og Petrozavodsk. Med oss hjem tok vi med mange minner og ting å fortelle. -

- Mats og WiviannHer er flere bilder fra turen:


Comments

Popular posts from this blog

Tur til Nikkel og Zapoljarniy

Aksjon mot plast i havet! - Mats og Wiviann

Hot-Arctic i Narjan Mar!